Instrucţiuni rapide
Scopul acestui joc este să muţi toate piesele în sens invers acelor de ceasornic până când ajung toate în zona dreapta-jos, de unde ulterior le vei scoate de pe tablă. Primul jucător care îşi scoate toate piesele de pe tablă câştigă.
Pentru a muta piese trebuie să arunci zarurile; numerele indicate de zaruri reprezintă poziţiile pe care le poţi sări. De exemplu, dacă au ieşit numerele 3 şi 6, poţi muta o piesă 3 poziţii şi o alta (sau aceeaşi) 6 poziţii.
Dacă dai o dublă poţi folosi fiecare zar de două ori, obţinând, deci, patru mutări. De exemplu, dacă dai o dublă de 5 poţi muta patru piese câte 5 poziţii fiecare.
Poţi muta piesele tale pe o coloana dacă e goala sau e ocupată cu alte piese de-ale tale, dar nu poţi muta piese pe coloane ocupate cu 2 sau mai multe piese de-ale adversarului.
Dacă o coloană e ocupată cu o singura piesă de-a adversarului, poţi muta o piesă de-a ta pe acea coloană, scoţând din joc piesa respectivă a adversarului. Piesa lui va trebui să înceapă de la capăt.
Dacă una sau mai multe piese de-ale tale au fost scoase din joc, trebuie să le muţi pe acestea mai întâi. Nu poţi muta alte piese până când nu le reintroduci pe toate in joc.
Trebuie să faci cât mai multe mutări posibil dintr-o aruncare de zaruri. De exemplu dacă ai dat 6 şi 3 şi poţi muta fie 6, fie 3, dar nu amândouă, trebuie să muţi 6.
Descrierea jocului
Jocul clasic de table. Scopul este să îţi muţi piesele în sens invers acelor de ceasornic până ajung toate în regiunea dreapta-jos, de unde pot fi scoase de pe tablă, ulterior. Primul jucător care scoate toate piesele câştigă. Pentru a muta piese trebuie să arunci o pereche de zaruri mai întâi, numărul indicat de zaruri arată numărul de paşi pe care îi poţi face. De exemplu, dacă au ieşit 3 şi 6, poţi muta o piesă 3 poziţii si o altă piesă (sau chiar aceeaşi) 6 poziţii. Dacă dai o dublă poţi muta pentru fiecare zar de două ori, obţinând astfel un total de 4 mutări. De exemplu, dacă dai o dublă de 5, poţi muta 4 piese câte 5 poziţii.
Poţi muta o piesă de-a ta pe o coloană dacă este liberă sau dacă e ocupată de alte piese de-ale tale, dar nu poţi muta pe o coloană ocupată de 2 sau mai multe piese ale adversarului. Dacă o coloană este, însă, ocupată doar de o piesă a adversarului, poţi muta pe acea coloană, scoţând din joc piesa respectivă a celuilalt jucător. Piesa scoasă din joc va trebui să înceapă din nou. Dacă ai una sau mai multe piese scoase din joc ai nu poţi continua până nu le-ai băgat, la loc, pe tablă.
Trebuie să faci cât mai multe mutări posibil în urma unei aruncări de zar. De exemplu, dacă ai dat 6-3 şi poţi muta numai 6 sau numai 3, trebuie să muţi 6.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu